Jadrotours

ANDALUZIJA S GIBRATLTAROM I MAROKOM

Polasci: Polasci: 25.9. i 16.10.24.

1. dan: ZAGREB – MALAGA – COSTA DEL SOL

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na izravan let za Malagu u 16.00 sati na liniji FR5870 (Ryanair). Po dolasku u 19.20 sati, slijedi transfer od zračne luke Malaga do hotela na području Coste del Sol. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2. dan: MALAGA – RONDA – SETENIL DE LAS BODEGAS (PUEBLO BLANCO) - COSTA DEL SOL (LA LINEA)

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak do slikovite Ronde, smještene na strmoj litici, na 750 metara nadmorske visine, s impresivnim kamenim mostom. Ronda je kolijevka koride, legendarna matadorska obitelj Romero tu je postavila pravila koride. Slavni posjetitelji: Orson Welles, Hemingway, James Joyce, Rilke… Potom nastavak putovanja prema jednom od slavnih andaluzijskih bijelih sela (pueblos blancos), Setenil de las Bodegas, s kućama gotovo nalijepljenima na stijene zbog čega izgleda poput orlovskog gnijezda. Poslije posjeta čudesnom Setenilu, nastavljamo putovanje prema krajnjem jugu Španjolske. Smještaj u hotel u Gibraltaru susjednom gradu La Linea de la Concepcion. Noćenje.

3. dan: COSTA DEL SOL (LA LINEA) –  fakultativni izlet TANGER, MAROKO

Doručak. Slobodno vrijeme za odmor, šetnju, ili odlazak na fakultativni cjelodnevni izlet do grada Tanger u Maroku. Program: transfer do luke Tarifa, ukrcaj na brzi katamaran za Tanger (cca 1 sat plovidbe). Po dolasku, odlazak na razgled grada: povijesni dio Medina, utvrda Kasbah, bogata arhitektura, panoramska vožnja autobusom uz obalu s pogledom na portugalske, američke, talijanske i španjolske četvrti, Kraljevsku palaču. Ručak u tipičnom marokanskom restoranu, slobodno vrijeme za šetnju živopisnom Medinom i Bazarom, shopping. Poslijepodne, transfer do luke, ukrcaj na brod, vožnja do Tarife. Po dolasku, transfer do hotela u La Linea de la Concepcion. Noćenje.

4. dan: COSTA DEL SOL (LA LINEA) – GIBRALTAR – CADIZ – SEVILLA

Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Gibraltaru, britanskom prekomorskom teritoriju koji razdvaja Europu od Afrike te povezuje Atlantski ocean s Mediteranom. Prelazak granice, ukrcaj u mini buseve, panoramska vožnja: “The Rock“ se prostire se na površini od 6,5 km2, tu se nalazi grad i prirodni rezervat s kolonijom majmuna, Europa Point, odakle je za lijepoga vremena moguće vidjeti Afriku, Gibraltarska stijena, spilja Sv. Mihovila. Slobodno vrijeme za šetnju gradom. Povratak u Španjolsku te nastavak putovanja prema Cadizu, gradu koji se smjestio na rtu Atlantskog oceana, koji je s kopnom povezan kratkom prevlakom i impresivnim visećim mostom. Vidjet ćemo trgovačku kući i kulu Torre Tavira s koje se pruža prekrasan pogled na okolicu. Nastavak vožnje do andaluzijske prijestolnice Seville, prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za vlastite programe i aktivnosti. Preporučujemo posjet četvrti Triana, centru noćnog života Seville. Noćenje.

5. dan: SEVILLA

Doručak. Odlazak na razgled "prijestolnice" Andaluzije: Kraljevski Alcázar, nekadašnja maurska vladarska palača; veličanstvena seviljska katedrala s preko 30 oltara, slikama velikih španjolskih majstora Francisca Zurbarana i Goye, mauzolej Kristofora Kolumba, te 96 metara visok toranj Giralda s intrigantnom maurskom dekoracijom (doplata za ulaznicu). Nastavak šetnje do Barrio Santa Cruz, gdje možete kušati specijalitete “tapas”, Plaza de Espana, Palacio de Pedro El Cruel, Torro del Oro, park Marije Luise, Casa Pilatos, ... Poslijepodne, preporučujemo fakultativni odlazak na vožnju brodom rijekom Guadalquivir od Zlatnog Tornja - Torre d'Oro, odakle su u 16. st. isplovljavali Magellan i Cortez, ili posjet Museo de Bellas Artes s impresivnom kolekcijom Murilla, Zurbarana, Ribere te nekoliko platna Diega Velasqueza (ulaz besplatan). U večernjim satima, predlažemo odlazak na program flamenco plesa, koji je nastao upravo u Andaluziji (doplata), gdje se nalaze i mnogobrojne škole flamenca. Noćenje.

6. dan: SEVILLA – CORDOBA – GRANADA

Doručak. Odjava iz hotela, a potom vožnja autobusom kroz područje najvećih maslinika Španjolske do Cordobe. Mogućnost posjete tradicionalnoj andaluzijskoj uljari. Po dolasku u Cordobu, odlazak uz pratnju licenciranog lokalnog vodiča na razgled "najmaurskijeg" španjolskog grada, nekadašnje prijestolnice maurskog kraljevstva El-Andalus: džamija "Mezquita" - simbol grada i čudo islamske arhitekture (doplata za ulaznicu), najljepša zatvorena dvorišta Španjolske (patios), Calleja de las flores, slikovita židovska četvrt sa sinagogom, stara gradska jezgra iz 10. st. pod UNESCO zaštitom, Rimski most, Slovoluk. Slobodno vrijeme za ručak ili shopping na Plaza de las Tendillas. Nakon pauze za ručak slijedi vožnja do slikovite Granade, smještene u podnožju Sierra Nevade u kojoj je živio legendarni kraljevski par Izabela Kastiljska i Fernando Aragonski. Po dolasku, slijedi prijava i smještaj u hotel  te odlazak s voditeljem putovanja u orijentacijsku šetnju gradom. Noćenje.

7. dan: GRANADA

Nakon doručka odlazak autobusom do čuvene palače Alhambra, posljednje tvrđave maurskih vladara koja se nalazi na brdu iznad Granade. Alhambra u prijevodu  znači "crvena" po boji planine. Razgled palače i vrtova Generalife uz pratnju službenog vodiča ( ulaznica uz doplatu). Po završetku razgleda fascinantne Alhambre, nastavak razgleda Granade s voditeljem putovanja do katedrale, kapele katoličkih kraljeva (razgled izvana) i stare arapske ulice Alcacería. Navečer preporučujemo odlazak na noćni razgled maurske četvrti Albaicin, s pogledom na osvijetljenu Alhambru. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan: GRANADA – MALAGA – ZAGREB

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak prema Malagi. Po dolasku poludnevni razgled Malage, rodnog grada Pabla Picassa, kratka panoramska vožnja gradom: Kongresna palača, Avenida de Andalucia, Plaza de la Marina, te nastavak pješice: Katedrala ‘Manquita’, Al Casaba, Teatro Romano, Plaza de la Merced, rodna kuća Pabla Picassa, Crkva sv. Jakova - Santiago gdje je kršten Picasso i Palacio de de Buena Vista iz 16. st. gdje je smješten Muzej Picasso. Slobodno vrijeme za šetnju glavnom ulicom Calle Marques de Larios, ručak, kupovinu... U kasnim poslijepodnevnim satima odlazak u zračnu luku Malaga te prijava na izravan let za Zagreb u 19.55 sati na liniji FR5871 (Ryanair), s predviđenim dolaskom u Zagreb u 23.00 sata.

Napomena: Na polascima 14.3. i 28.3.2024. polazak iz Zagreba za Malagu je u 8.45h, a povratak iz Malage za Zagreb u 12.40h. Sukladno redu letenja na tim terminima program putovanja će biti prilagođen na način da će razgled Malage biti pvi dan, umjesto zadnjeg dana putovanja kako je navedeno u osnovnom programu putovanja.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Datum putovanja

First Minute cijena*

Redovna cijena

Doplata za 1/1 sobu

25.09. – 02.10.2024.

1.419 €

1.459 €

370 €

16.10. – 23.10.2024.

1.299 €

1.339 €

370 €

Zrakoplovne pristojbe uključene su u cijenu! 

*First Minute popust 40 € za rezervacije do 30 dana prije datuma polaska ili popunjena kapaciteta po FM cijeni

Cijena uključuje:

- prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb - Malaga – Zagreb

- pristojbe zračnih luka

- uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 20 kg) + 1 jedan mali komad ručne prtljage i to dimenzija do 40 x 20 x 25 cm. Navedena prtljaga mora moći stati ispod sjedala ispred vas (to može biti mala torba, ruksak ili torba za laptop).

- prijevoz autobusom i razglede prema programu

- 7 noćenja s doručkom u hotelima 4* na području Malage, La Linea de la Concepcion, Seville i Granade u dvokrevetnim sobama

- lokalne vodiče u Sevilli, Cordobi i Granadi

- razgled Gibraltara mini busevima s lokalnim vodičem

- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku

- jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

 

Cijena ne uključuje:

-   doplatu za jednokrevetnu sobu

-   ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene

-   karte javnog prijevoza

-   putno osiguranje (preporučujemo!)

-   fakultativne sadržaje

-   troškove osobnih narudžbi

 

Fakultativni sadržaji:

- Paket ulaznica 80 € (paket uključuje Alhambru u Granadi, Mezquitu u Córdobi, katedralu i Álcazar u Sevilli, troškove rezervacije)

- Flamenco show u Sevilli 39 €

- Cjelodnevni izlet Tanger (min.15 osoba): 110 €. Cijena uključuje: transfer do luke, prijevoz brzim brodom do Tangera, razgled grada, lokalnog vodiča, ručak. Za jednodnevni izlet Tanger iz Španjolske dovoljna je i osobna iskaznica (EU državljani), samo i isključivo za 1-dnevni izlet.

Najmanji broj putnika potreban za realizaciju aranžmana: 20

NAPOMENE

- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji u Španjolskoj te može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama.

- Državljanima Republike Hrvatske za ulazak u Španjolsku i Gibraltar dovoljna je važeća putovnica ili osobna iskaznica.

- Za jednodnevni izlet Tanger iz Španjolske dovoljna je i osobna iskaznica (EU državljani), samo i isključivo za 1-dnevni izlet.

- Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora putovanja

- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.

- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

KORISNE INFORMACIJE - ŠPANJOLSKA:

Zemljopisni položaj: Smještena je na jugozapadu Europe. Španjolska zauzima veći dio Pirinejskog poluotoka. Dio su njenog teritorija i dva arhipelaga, smješteni u Sredozemnom moru (Baleari) i Atlantskom oceanu (Kanarski otoci), sjevernoafrički primorski gradovi Ceuta i Melilla, koji su pod španjolskom upravom te enklava Llivia u francuskim Pirinejima. Španjolska graniči na sjeveru s Francuskom i Andorom, s Portugalom na zapadnu te s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu. Sjevernoafrički teritoriji pod španjolskom upravom graniče s Marokom. Ukupna dužina španjolske kopnene granice je 1918 km.

Površina: 505,988 km2

Broj stanovnika: 44.1 milijuna

Državno uređenje: Parlamentarna Monarhija od 1978.

Glavni grad: Madrid, 5.5 milijuna stanovnika (god. 2005)

Klima: Istok i jug države – prosječne temperature: 13°C do 25°C Sjeverozapad – prosječne temperature: 8°C -20°C. Unutrašnjost –prosječne temperature: 3°C -23°C

Novac: Euro (€) = 100 centa. Novčanice za € 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za € 2, 1 i 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent.

Jezik: Španjolski (Kastiljski), katalonski (na sjeveroistoku), galicijski (na sjeverozapadu) i baskijski (na sjeveru).

Električni napon: 220 i 225V, 50Hz. Okrugli utikači sa dva priključka

Vremenske zone: Španjolska: GMT + 1 (GMT + 2 od posljednje nedjelje u ožujku do posljednje nedjelje u listopadu)

Veleposlanstvo RH:

Madrid

Calle Claudio Coello 78/2

28001 Madrid, ESPANA

Tel. 0034 91 577 6881, 577 6901

Faks 0034 91 577 6905

 

Barcelona

c. Provenca, 290 Pral B

08008 Barcelona ESPANA

Tel. 0034 93 272 0043

Faks 0034 93 488 0755

 

Hrana i piće: Jesti vani u Španjolskoj je često jeftinije i obroci su više oblini nego li ukusni. Jedan od najboljih načina da isprobate španjolsku hranu je probati tapas tj. male kolačiće koji se služe u barovima tijekom cijelog dana. Mogu varirati od onih najjednostavnijih od sira i maslina pa sve do specijaliteta od liganja ili mesa a cijene su razmjerne ponuđenome. Vlada klasificira restorane i mnogi od njih nude turistički meni. Restorani i kafići poslužuju za stolovima. Koktel barovi poslužuju za stolom ili pružaju uslugu za pultom. Nije određeno vrijeme za točenje alkohola.

Napojnice: Usluga servisa i svi porezi uključeni su u račun ali napojnicu bi također trebalo ostaviti i sobarici i portirima za svaku torbu. Također je uobičajeno ostavljati napojnicu za konobare. U kafićima i barovima je to od 5 do 10%, dok je za taksiste 10 do 15%.

Lokalni običaji: Španjolski život se uvelike promijenio tijekom godina ali su neki od starih običaja zadržani. Rukovanje je uobičajena forma pozdravljanja. Malen poklon je uobičajen pri posjetima, cvijeće se šalje samo u posebnim prigodama. Konzervativna uobičajena odjeća je široko prihvaćena. Neki hoteli i restorani preferiraju da njihovi muški posjetitelji nose jake a crna kravata je vrlo rijetka pojava. Kupaći kostimi bi trebali biti odjevni predmet isključivo za bazene i plaže. Španjolci večeraju prilično kasno, uglavnom oko 21 ili 22 sata. Španjolci imaju dva prezimena ali se u razgovoru obično koristi samo prvo. Od 1. siječnja 2006. godine pušenje je zabranjeno u uredima, trgovinama, školama, bolnicama, kulturnim centrima te sredstvima javnog prijevoza.

Andaluzija je velika autonomna regija na jugu Španjolske u kojoj su i planine, i rijeke i plaže. Predivna arhitektura bila je pod snažnim utjecajem Maura, naroda iz sjeverozapadne Afrike, koji su Andaluzijom vladali od 8. do 15. stoljeća, a najočitiji utjecaj vidjljiv je u dvorcu Alcázar u glavnom gradu regiji Sevilli, u katedrali u Cordobi i palači Alhambra u Granadi.

Sevilla

Sevilla je središte Andaluzije, koji broji 700.000 stanovnika u samom gradu i čak 1,6 milijuna stanovnika u okolici. Četvrti je najveći španjolski grad koji dominira jugom. U njemu je vidljiv snažan utjecaj iz doba arapske vladavine, a kasnije je Sevilla doživjela snažan razvoj zbog trgovine s Amerikama. Naime, upravo su iz Andaluzije osvajači kretali na put u Novi svijet.

Tako je i Kristofor Kolumbo je 1492. god. zaplovio iz andaluzijske luke Huelve na putovanje koje će završiti otkrićem Amerike. I upravo će to otkriće utjecati na razvoj Seville jer je njezina trgovačka komora (Casa de Contratacion) dobila ekskluzivno pravo trgovine s Amerikama. Grad je u 17. stoljeću bio je treći po veličini u Španjolskoj, dok ga nije zadesila kuga i prepolovila broj stanovnika. Kada se trgovinsko središte preselilo u Cadiz 1717. godine, Sevilla je dodatno opala u svojoj moći.

Kroz 19. stoljeće Sevilla je dobila lijepu reputaciju zbog arhitekture i kulture te je bila jedna od stanica Romantične „Grand ture“ po Europi. Od tada se grad razvijao sve više turistički. U Sevilli je 1929. -1930. godine održana Španjolsko-Američka izložba, a 1992. Svjetska izložba (Expo) koja je nanovo oživjela grad. U tu je svrhu izgrađen  Španjolski trg ili Plaza de España u Parku Marije Lujze (Parque de Maria Luisa). Španjolski trg poslužio je kao filmska lokacija u brojnim filmovima, među kojima je najpoznatiji „Lawrence od Arabije“ iz 1962. godine te „Zvjezdani ratovi - Epizoda II: Klonovi napadaju“.

Sevilla je danas poznata po flamencu, maurskom dvorcu Alcázar i koridi za borbe bikova iz 18. stoljeća Plaza de Toros de la Maestranza. Seviljska gotička katedrala Santa Maria de la Sede mjesto je gdje se nalaze Kolumbov grob i najveći oltar na svijetu napravljen od dvije tone zlata te je nezaobilazna lokacija svakog posjetitelja. Toranj katedrale Giralda simbol je grada.

Najljepše je Sevillu posjetiti u proljeće, u vrijeme održavanja Ferie, proljetnog sajma. Seviljski sajam obično počinje dva tjedna iza Uskrsa, a održava se na ogromnom području Los Remediosa, jugozapadno od grada uz rijeku. Traje tjedan dana tijekom kojeg je puno plesa, koncerata, zabava i gastro užitaka. U 2019. godini održava se od 4. do 11. svibnja.

Córdoba

Córdoba je služila kao prijestolnica maurskog kalifata El Andalus (756.-1035.) te je zbog toga bila jedno od najvažnijih i najbogatijih središta islamske kulture i umjetnosti toga doba. Naime, oko 1000. godine Córdoba je bio jedan od najvećih gradova na svijetu s 500.000 stanovnika. U gradu su, pored većinskog muslimanskog stanovništva živjeli i kršćani i židovi.

Upravo iz toga doba ostali su najfascinantniji dijelovi grada, danas pod zaštitom UNESCO-a. Obavezno prošećite slikovitom židovskom četvrti Judeira i posjetite čuvenu Mezquitu, katedralu koja je nekada bila najveća džamija na svijetu i s pravom se smatra jednim od čuda islamske arhitekture.

Mezquita je danas simbol grada, a nekoć je bila simbolom sofisticirane kulture kada je Córdoba bila središte islamske Španjolske i najveći kulturni centar zapadne Europe.

U gradu postoji mnogo sjajnih lokacija za posjetiti, a sama šetnja kamenom popločanim ulicama ukrašenim pročeljima s metalom ograđenim balkonima i lampama, punim biljaka i malenim trgovima iza svakog ugla na kojima su se smjestili brojni restorani i kafići bit će doživljaj sam po sebi.

Lokalci izbjegavaju ugostiteljske objekte oko džamije koji su pod navalom turista pa ako želite osjetiti lokalni život, uputite se prema obali rijeke La Ribera ili u komercijalni centar gdje se okuplja većina ljudi.

Preporučujemo da posjetite Jugo wine bar na Plaza San Andrés 5, koji je zapravo spoj kafića i trgovine. Jednostavan lokal s ogoljenim zidovima i drvenim policama odličan je odabir za sve koji vole vina i željeli bi kušati ona domaća španjolska. Možete doći smao kupiti bocu vina ili uzeti čašu vina i sjesti na trg, uživajući u pogledu na stare palače i stabla naranči, osluškujući zvuk vode iz fontane. Navečer često tu budu razna događanja pa lokalci zaista vole ovo mjesto.

Granada

Granada se nalazi na samom jugu, podno planina Sierra Nevada i poznata je po grandioznim primjerima srednjovjekovne arhitekture iz doba vladavine Maura, posebice po Alhambri kojoj ćemo posvetiti malo više vremena dalje u tekstu.

Ime gradu su dali Arapi koji su tu ostali najdulje. Naime, Granada je bio posljednji grad koji je pao pod utjecaj kršćana 1492. godine, odnosno u ruke kraljice Isabelle od Kastilje i njezinog supruga Ferdinanda od Aragona koji su pokopani u seviljskoj Gospinoj katedrali, konkretnije u Kraljevskoj kapeli (Capilla Real).

Turiste u Granadu privlači uglavnom Alhambra, najznačajnija i najočuvanija arapska palača iz 13. stoljeća, koja je savršen i jedinstven primjer maurske arhitekture na europskom prostoru.

Inicijalno zamišljena kao lokacija za vojsku, Alhambra je postala rezidencija plemića, palača posljednjih muslimanskih vladara Španjolske i dan danas jedina islamska srednjovjekovna palača koja je ostala nedirnuta. Naime, kada su kršćani osvojili Španjolsku, Alhambra im je bila pojam luksuza, ali i simbol sloma islamskog kraljevstva pa su je očuvali zbog spomeničkih i estetskih vrijednosti.

Alhambra je doslovno mali grad koji se prostire oko 800 metara na vrhu brežuljka s pogledom na Granadu. Imala je kraljevske odaje, portale, džamije, kupatila, odaje za sluge, vojne barake, štale, radionice, lijevaonicu i mnogobrojne vrtove. Ova elegantna građevina od drveta, žbuke i štuka s arabesknim ukrasima od 1984. godine se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine.

Brežuljak nasuprot Alhambre je stara maurska kazba ili "medina", nazvana Albaicin, a karakteristika su joj bijele kuće nanizane u ulicama poput labirinta sa skrivnem vrtovima poznatima kao "cármenes". Trg svetog Nikole ili Plaza de San Nicolas, najviša je točka Albaicina odakle puca divan pogled na Alhambru.

Malaga

Malaga je najveća andaluzijska luka s dugačkim pješčanim potezom plaža, poznata kao rodno mjesto Pabla Picassa.

Picasso se rodio 1881. godine i u Malagi živio do 1891. godine, a spomen na njega vidljiv je po cijelom gradu. Najbolji primjer su Picassov muzej osnovan 2003. godine u palači Buenavista i ima 285 umjetnikovih djela te Museo Casa Natal, rodna kuća umjetnika koja je ujedno i muzej s jednom od njegovih najvećih kolekcija. Museo Casa Natal pronaći ćete pod imenom Fundación Picasso na Plaza de la Marced broj 15 u centru Malage.

Još jedan od nezaobilaznih muzeja je Carmen Thyssen Museum u kojem možete vidjeti brojna djela andaluzijskih umjetnika, a čitav centar grada svojevrsni muzej andaluzijske povijesti, s katedralom iz doba reneseanse, Rimskim kazalištem i Alcazabom, arapskom palačom iz. 10. stoljeća.

Málaga se nalazi na dijelu španjolske poznate kao Costa del Sol (Sunčeva obala) te je obožavaju turisti zbog dugačkih pješčanih plaža uzduž kojih se nanizalo mnogo hotela.

Gibraltar

Afriku i Europu razdvajaju Gibraltarska vrata, zapravo tjesnac koji odvaja Atlantski ocean od Sredozemnog mora. Na sjevernoj strani tjesnaca su Španjolska i Gibraltar, a na južnoj Maroko i Ceuta. Granice tjesnaca su u povijesti bile poznate kao Herkulovi stupovi.

Gibraltar, poznat pod imenom „The Rock“, prekomorski je teritorij Ujedinjenog Kraljevstva na koji Španjolska nikada nije prestala pridavati pravo, čak i nakon održanog referenduma 1967. godine kada su se njegovi stanovnici izjasnili da bi ostali pod vlašću Ujedinjenog Kraljevstva. Svoju su lojalnost ponovo potvrdili 2002. godine kada je 99% ljudi glasalo da ostanu Britanci. Španjolcima se to ne sviđa pa tako nema nikakve redovne linije autobusa, vlakova ili zrakoplova iz Španjolske prema Gibraltaru.

Gibraltar se prostire se na površini od samo 6,5 km2, no ima važnu stratešku ulogu.

Ovo je područje iznimno popularno među tvrtkama, ali i ljubitelja shoppinga jer uživaju oslobođenje od PDV-a. Stoga ćete pronaći mnogo kvalitetnih međunarodnih brendova po dosta nižim cijenama nego u nekoj drugoj europskoj zemlji pa ako vas zanima shopping, čisto da imate na umu gdje potrošiti višak vremena.

Obvezno posjetite Europa point, najjužniju točku Gibraltara s lijepim pogledom na Afriku te naravno Stijenu ili The Rock do koje vode mini busevi uz strmu cestu. Posebno će vam se svidjeti poznati rezervat majmuna u kojem možete uživati u interakciji s dobroćudnim makaki životinjama koji originalno potječu iz afričkih planina Atlas i Rif. Ovi majmuni su jedina divlja populacija majmuna na europskom kontinentu, a ima ih 300-ak.

Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane” turističke agencije Palma travel d.o.o. Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Opći uvjeti organizatora

P