Jadrotours

SICILIJA

Polasci: 28.09.-5.10.24.

1. dan                    Zagreb – RIM

Polazak iz Zagreba u 5:00 sati. Polazak iz Rijeke sa s odmorišta Vrata Jadrana SJEVER (točno vrijeme polaska u završnoj obavijesti prije putovanja). Ugodna vožnja do Rima uz povremene odmore tijekom puta. Rim je jedan od najljepših gradova svijeta, a njegova povijest vjerojatno je najbogatija i najburnija od svih ... ima više od 900 crkava, oko 280 fontana i obiluje prekrasnim trgovima. Po dolasku u Rim smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak u grad s voditeljem putovanja (gradskim prijevozom) do Fontane di Trevi, najveće fontane u Rimu koja svojom veličinom i raskošnim kipovima, ostavlja bez daha (poznatu po bacanju novčića) i prošetat ćemo do obližnjih Španjolskih stepenica ispod crkve Trinita dei Monti na trgu Piazza di Spagna, jedne od najljepših atrakcija Rima, koje su zahvaljujući filmu "Praznik u Rimu" stekle još veću, svjetsku slavu. Povratak u hotel gradskim prijevozom. Noćenje 

2. dan                    RIM

Doručak. Odlazak u razgled grada uz pratnju službenog lokalnog vodiča (gradskim prijevozom i pješice), vođenje je uz audio slušalice koje će vam omogućiti dpratite vodiča na najbolji način (doplata za slušalice): Bazilika Santa Maria Maggiore, jedna od najljepših i najbogatije ukrašenih crkvi s najvišim zvonikom (75m) – Bazilika svetog Petra u okovima, najpoznatija po Michelangelovoj skulpturi Mojsija, kao i relikvijama navodnih lanaca kojima je sv. Petar bio okovan u Jeruzalemu – Koloseum, najveći rimski amfiteatar na svijetu uvršten na popis sedam novih svjetskih čuda – Konstantinov slavoluk, najveći očuvani slavoluk u Rimu – rimski Forum, trg u samom središtu antičkoga dijela grada oko kojeg se odvijao gradski život – kapitolski brežuljak, nekadašnja rimska akropola – Trg Venecija s spomenikom „Oltar domovine“, posvećen prvom talijanskom kralju Vittoriju Emanueleu II. – Panteon, rimski hram „svih bogova“, koji je s vremenom postao mauzolej – Trg Navona (Piazza Navona), kojim dominiraju tri fontane i veliki obelisk. Slobodno vrijeme na ovom živahnom trgu, okruženog restoranima i kafićima. Odlazak do Vatikana, najmanje države na svijetu i crkvenog središta Rimokatoličke Crkve koja ima svoju policiju, najstariju vojsku, banku i poglavara. Na prostoru manjem od pola kvadratnog km nalazi se: Trg svetog Petra, jedan od najljepših europskih, pa i svjetskih trgova na kojem se nalazi najveći egipatski obelisk u Rimu i dvije fontane– Bazilika svetog Petra, najvažniju od svih kršćanskih crkva koja je sagrađena u 16. stoljeću na mjestu prijašnje ranokršćanske bazilike, iznad groba svetog Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Najveća je bazilika površine 23.000 m2 koja može primiti preko 60.000 ljudi – Vatikanski muzeji, kompleks muzejskih prostora koji se ubrajaju među najvrijednije muzeje svijeta. Obilazak područja Vatikana u pratnji voditelja putovanja traje oko 90 minuta, nakon kojeg imate slobodno vrijeme za osobne programe (ili posjet muzejima u vlastitoj organizaciji). Noćenje.

3. dan                    RIM – SICILIJA / hotel

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja uz obalu Jadranskog mora prema Siciliji uz povremene odmore tijekom puta. Ukrcaj na trajekt u luci Villa San Giovanni. Prelazak na Siciliju preko Messinskog tjesnaca (vožnja 30–tak min). Sicilija – čarobni otok  na drevnom križanju puteva od Europe prema Africi bogat je tragovima drevnih civilizacija, ostacima vulkanske aktivnosti, prekrasnim plažama, vinogradima, slikovitim naseljima i prekrasnom prirodom. Iskrcaj s trajekta i nastavak putovanja autobusom uz obalu do hotela. Po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan                    CATANIA i SIRACUSA

Doručak. Predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet Catania i Siracusa. Catania je drugi po veličini grad na Siciliji, a kako se nalazi ispod Etne, više puta je uništena i ponovo obnovljena u baroknom stilu tamnim bojama (kažu da je i lava korištena za izgradnju grada), pa je nazivaju i ‘tamnom kćerkom Etne’. Odlazak u šetnju gradom: avenija Via Etnea, prepuna dućana i kafića– trg Duomo na kojem se nalazi: katedrala sv. Agate (zaštitnice grada), Slonova fontana od crne lave koji podupire mali egipatski obelisk (Fontana dell'Elefante), kao i Palača slonova u kojoj je Gradska vijećnica. Naime dok su Catanijom nekoć vladali Arapi, ovaj grad su nazivali „Gradom slona“, a slon je predstavljao amajliju koji je štitio grad od neprijatelja i bolesti – palača Biscari – antičko kazalište i Odeon iz 2. st.p.n.e. – dvorac Ursino iz 13. st. u kojem je Gradski muzej – benediktinski samostan, jedan od najvećih u Europi – crkve San Nicoló, izgrađena na mjestu grčke akropole  – avenija Via Crociferi – rimsko kazalište – monumentalna vrata Porta Garibaldi... Kraće slobodno vrijeme i odlazak prema Siracusi, nekada najvažnije grčke kolonije. Povijesni centar grada smješten je na otoku Ortigia i mostom je povezan s kopnom te uvršten je na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine. Obilazak arheološkog parka Neapolisiz antičkog doba (uključena ulaznica): grčki amfiteatar – rimski amfiteatar – oltar Hierona II– kamenolom i špilje koje su Grci i Rimljani koristili kao tamnice; najpoznatija je Dionizovo uho. Prije odlaska do otoka, posjet bazilici Gospe od Suza koja je izgrađena u znak sjećanja na čudo iz 1953. god. kada je proplakao gipsani reljef lika djevice Marije i danas je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu. Kraća vožnja autobusom do Ortigia i šetnja slikovitim gradom: Apolonov hram – trg Piazza Archimede s fontanom Diane, božice lova – palača Vermexio u kojoj je Gradska vijećnica – trg Duomo s katedralom Santa Maria delle Colonne – crkva Santa Lucia alla Badia, u kojoj se nalazi slika Caravaggia "Pokop svete Lucije" – fontanu Arethusa koja tvori bazen u kojem raste jedini prirodni papirus u Europi i na najjužnijem rubu otoka Ortigia nalazi se utvrda Maniace je kroz povijest imala različite svrhe. Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu kojeg je Ciceron opisao kao „najveći i najljepši od svih grčkih gradova na jugoistočnoj obali Sicilije“. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan                    ETNA i TAORMINA

Nakon doručka predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet Etna i Taormina.Etna je najviši aktivni vulkan u Europi (3345 m), danas jedan od najaktivnijih na svijetu, a oblak dima koji obavija njezin vrh je stalni podsjetnik da konstantno tinja. Etna je vječna pozadina bilo koje panorame ovog dijela Sicilije, koju je 2013. g. UNESCO upisao na popis svjetske baštine. Vožnja autobusom kroz crni krajolik kojim je nekada prolazila užarena lava do 1910 m n/m gdje se nalazi turistička atrakcija Silvestarski krateri. Slobodno vrijeme za istraživanje krajolika ili individualno odlazak gondolom do druge razine na 2500 m n/m ili shuttle busovima do treće razine od 2920 m n/m gdje je krajolik više nalik na crni mjesec nego bilo što na zemlji. Napomena: izlet se odvija u skladu s vremenskim uvjetima i vulkanskim aktivnostima, razgled traje oko 2,5-3 sata. Nastavljamo prema slikovitoj Taormini, smještenoj na padinama brda Monte Tauro s pogledom na Jonsko more. Po dolasku šetnja malim centrom grada: pješačka ulica Corso Umberto s gradskim vratima Porta Messina i Porta Catania – trg Vittorio Emanuele s palačom Corvaja iz 14. st. s arapskim utjecajima – antičko kazalište Odeon iz 2. st. p.n.e. – grčki amfiteatar Teatro Greco, glavna je znamenitost Taormine i ujedno i najspektakularnije kazalište na svijetu s pogledom na čitav grad i more (uključena ulaznica). Započeli su ga graditi Grci u 3. st. p.n.e., a kasnije pregradili Rimljani, s promjerom od 120 metara, ovo je kazalište drugo po veličini te vrste na Siciliji (nakon onog u Siracusi); često se koristi za operne i kazališne predstave te za koncerte – rustikalni park Duca di Cesaro – glavni gradski trg  Piazza IX. Aprile s  prekrasnom gotičkom crkvom Sv. Augustina i vidikovcem – gradska vijećnica – Piazza del Duomo s katedralom San Nicola iz 13. st. – palača Duca di Santo Stéfano, remek-djelo gotičkog stila...  Slobodno vrijeme za uživanje u lokalnim specijalitetima, kupovinu suvenira... Taormina je gradić za uživanje, šetnju promenadom iznad mora ili aperitiv na panoramskim terasama ... imat ćete dovoljno vremena za doživjeti ovaj prekrasan gradić u kojem ćete poželjeti ostati. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan                    PALERMO i CEFALU

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema Palermu, glavnom gradu Sicilije smještenom na obali Tirenskog mora. Po dolasku razgled grada: arapsko-normanska katedrala – trg Piazza della Vitoria – Normanska palača – palača Cappella Palatina, jedna od najimpresivnijih vladarskih palača – Corso Vittorio Emanuele prepun je suvenirnica i kafića – Quattro Canti trg koja dijeli povijesni centar Palerma u 4 dijela – „trg srama“ s monumentalnom fontanom koja prikazuje 12 olimpskih bogova – crkva Martorana – trg Piazza Marina, na kojem su se nekad davno izvršavala javna mučenja i pogubljenja – tržnica – bazilika – opera Teatro Massimo, treća najveća opera u Europi i najveća u Italiji – Via Maqueda, pješačka i trgovačka ulice... Nakon razgledanja slobodno vrijeme za predah uz Aperol Spritz ili ručak ... ne zaboravite da je Sicilija egzotična prijestolnica Europe kada je u pitanju hrana. Nastavljamo do Cefalua, jednog od najljepših povijesnih gradića Sicilije, slikovito smještenog između mora i velike stijene formirajući tako jedan od poznatih sicilijanskih fotografskih motiva. Biser gradića je normanske katedrala kralja Rogera II poznata po predivnim mozaicima bizantskih majstora i prikazu Krista i apostola. Katedrala je pod zaštitom Unesca. Na poluotoku su vidljivi ostaci saracenskog dvorca, a gradske znamenitosti uključuju i Osterio Magno, rezidenciju Rogera II, srednjevjekovne palače i stari Lavatoio Medievale, nekadašnju gradsku praonicu rublja. Ovaj nekadašnji tradicionalni ribarski gradić jedno je od najposjećenijih mjesta na otoku, i na listi najljepših mjesta Italije. Slobodno vrijeme za uživanje u gradiću koje je uvršten na listu najljepših mjesta Italije. Kušajte "arancine" – tradicionalni specijalitet koji je ime dobio prema narančama na koje nalikuje, a zapravo je riječ o kuglicama od riže punjenim raznim dodacima i prženim u ulju… zaštitni su znak Sicilije. Odlazak u hotel i smještaj. Noćenje.

7. dan                    PALERMO hotel

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja do trajekta. Ukrcavanje na trajekt i prelazak na kopno. Iskrcavanje u Villa San Giovanni i nastavak putovanja uz povremene odmore tijekom puta prema Riminiju. Dolazak u Rimini, jedno od najpoznatijih talijanskih ljetovališta koje se odlikuje ugodnom klimom i 15 km dugačkom pješčanom plažom, s preko 1000 hotela i 250 uređenih plaža. Odlazak do hotela, smještaj i noćenje.

8. dan                    SAN MARINO – Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Nakon doručka odlazak u San Marino državu brojnih ljepota, ujedno i treću najmanju državu u Europi, nakon Vatikana i Monaka (zauzima oko 62 km2). Prema legendi stoji da ju je osnovao klesar Marin s otoka Raba 301. godine, koji je sa svojim prijateljem Leom krenuo za Rimini. Zbog progona kršćana koji je potom uslijedio, sklonio se na obližnje brdo Monte Titano, gdje je izgradio kapelicu koja danas čini jezgru grada San Marina. Središte grada štite tri tornja na vrhovima Monte Titana: Guaita, Cesta i Montale. Razgled grada: Bazilika Sv. Marina koja, uz Crkvu sv. Petra, predstavlja i najvažniju crkvu u gradu, Gradske vijećnice, zidine grada s tornjevima, Palazzo Publico, trg Garibaldi… Slobodno vrijeme za kavu, ručak i shopping u tax free zoni. Nastavljamo vožnju prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim satima.

Sami birate cijenu putovanja koja vam najviše odgovara, a cijene se razlikuju u dijelu autobusa gdje želite sjediti.

OSNOVNA cijena – sjedala od 29 pa nadalje

REDOVNA cijena – sjedala od 9 do 28

PLUS cijena – sjedala 3, 4, 5, 6, 7 i 8 (na pojedinim putovanjima moguća su i sjedala 1 i 2)

Sve cijene su raspoložive do trenutka popunjenja broja mjesta za pojedinu cijenu.

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI

Datum putovanja

OSNOVNA cijena

REDOVNA cijena

PLUS cijena

28.09.-05.10.

649 eur

669 eur

689 eur

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • 7 noćenja s buffet doručkom u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV: 2 noćenje na području Rima, 3 noćenja u okolici Catanije, 1 noćenje u okolici Palerma i 1 noćenje u Riminiju
 • razglede prema programu (izvana)
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • ·         jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

 

Cijena ne uključuje:

 • sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
 • putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo

 

Fakultativna ponuda, doplate i popusti:

 • boravišne pristojbe u iznosu: Rim cca. 6 eur po osobi po noćenju, Sicilija i Rimini cca. 2 eur po osobi po noćenju (obavezna doplata na licu mjesta – u završnom pismu biti će naveden točan iznos boravišne pristojbe)
 • audio slušalice za razgled Rima 4 eur (obavezna doplata na licu mjesta)
 • u Rimu se razgled obavlja pješice i gradskim prijevozom tako da je potrebno kupiti karte za metro – pojedinačna vožnja 1,50 eur, dnevna karta 7 eur
 • cjelodnevni izlet Catanija i Siracusa50 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, ulaznicu za arheološki park Neapolis i razgled lokaliteta, razgled Siracuse uz audio slušalice, kao i sve pristojbe za ulaz u gradove)
 • cjelodnevni izlet Etna i Taormina 60 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, ulaznicu za grčko-rimsko kazalište Taormina, razglede uz audio slušalice, kao i sve pristojbe za ulaz u gradove)
 • ·         doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 248 eur
 • doplata za transfer Varaždin - Zagreb - Varaždin 22 eur, minimum 10 putnika
 • doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu 320 eur, nudimo vam veći komfor ukoliko želite sjediti sami
 • popust: djeca do 14 godina ostvaruju 20% popusta na fakultativnu ponudu (izlete)

Smještaj naših grupa je u kvalitetnim hotelima 3* (lokalna kategorizacija).

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti. Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.

Točno vrijeme i mjesto polaska iz Karlovca i Rijeke i transfera iz Varaždina bit će definirano 3 dana prije polaska.

ITALIJA – dobro je znati

Italija se prostire na oko 301 tisuću četvornih kilometara na jugu Europe, ima prepoznatljivi oblik čizme, a uključuje i dva velika otoka u Sredozemnom moru – Siciliju i Sardiniju. Graniči s Francuskom i Švicarskom na sjeverozapadu, s Austrijom na sjeveru, sa Slovenijom na sjeveroistoku, dok je od Hrvatske dijeli Jadransko more. Na njenom teritoriju nalaze i dvije neovisne države – San Marino i Vatikan – koje su potpuno okružene talijanskim državnim područjem. U geografskom smislu Italija se većim dijelom smjestila na Apeninskom poluotoku, čijom se duljinom proteže gorski lanac Apenini, a koji se na sjeverozapadu spaja s Alpama. Ovaj je prostor poznat i po vulkanima: ugaslom Vezuvu kod Napulja, aktivnoj Etni na Siciliji i obližnjem Stromboliju. U Italiji živi oko 58 milijuna stanovnika, od čega većinu čine Talijani, glavni grad Rim smjestio se u središnjoj Italiji, ali se praktično prostire do obale Tirenskog mora. U Italiji se rado posjećuje i grad mode – Milano, Verona i Venecija, regija Toskana, te brojna skijališta u Alpama tijekom zimskim mjeseci.

Napomena:
Rok za prijavu:do popune mjesta odnosno 7 dana prije polaska.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 40 putnika.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Hrvatskim državljanima je za ovo putovanje potrebna osobna iskaznica ili putovnica.

Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su informirati se o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

Putnici su dužni informirati se o trenutnim okolnostima vezanim uz putovanje i uvjete ulaska u zemlju u koju putuju na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

VAŽNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE (obavezno pročitati):

-       prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju od 30% ukupnog iznosa putovanja čime je Vaša rezervacija potvrđena, dok ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put

-       preporučamo putno osiguranje i osiguranje u slučaju otkaza putovanja (od strane putnika) koje možete uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući prema vašem izboru

-       pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa – najkasnije 7 dana prije početka putovanja

-       garantiran polazak: garancija ovog putovanja je informativnog karaktera i podložna promjenama ovisno o dinamici prodaje

-       raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema vašem IZBORU cijene i redosljedu uplata, agencija garantira prazno sjedalo u autobusu samo uz odgovarajuću doplatu

-       završnu obavijest o putovanju dostavljamo mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)

-       za realizaciju fakultativne ponude potreban je minimum od 20 prijavljenih putnika; fakultativna ponuda nije obavezni dio programa i plaćanje je na licu mjesta voditelju putovanja u eurima osim ako u programu putovanja nije drugačije navedeno. Cijena se sastoji od troškova rezervacije i organizacije, prijevoza, usluga voditelja putovanja itd.

-       lokalnu valutu države u koju putujete možete nabaviti u bankama u RH prije polaska na putovanje

-       napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledati situaciju da su u autobusu, glazba i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u autobusu se ne može za svako sjedalo individualno podesiti i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumijevanje među putnicima i osjećaj zajedništva sa svima kao i voditeljem i vozačem autobusa

-      zaustavljanje radi usputnih odmora određeno je propisima o radnom vremenu i obveznim odmorima vozača, zaustavljanja su na usputnim stajalištima u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uvjeta na putu, predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 15 minuta

-       u turističkim autobusima nema WIFI, nema utičnica i nije moguće koristiti WC u autobusu

-       program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću

-       dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tijekom putovanja ovisi o objektivnim okolnostima (npr. dužini trajanja razgleda, terminima polazaka, vremena dolaska kao i daljeg rasporeda putovanja)

-       putnicima koji za cilj imaju posjet izložbama, lokalitetima i slično (koje nisu dio programa), molimo da samostalno na internetu provjere radno vrijeme istih i da željeni posjet usklade sa slobodnim vremenom na putovanju

-       organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa po danima ovisno o objektivnim okolnostima na odredištu u skladu s procjenom voditelja putovanja na licu mjesta. Molimo uzmite u obzir da postoji mogućnost da uslijed državnih ili vjerskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, muzeja, restorana ili trgovačkih centara ... ne rade

-       organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena fakultativne ponude navedenih u programu na dan formiranja programa, promjenu termina fakultativne ponude, kao i za nepredviđene okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u prometu, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak, kvar prijevoznog sredstva i slično)

-       putnici su dužni voditi računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima tijekom trajanja putovanja. Ostavljanje vrijednih stvari u autobusu ili u hotelskim sobama nije preporučljivo jer agencija, prijevoznik i hotel ne odgovaraju za iste. U slučaju krađe, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlaštenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti

-       prostor za prtljagu u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljage po putniku je 1 kofer i 1 komad ručne prtljage

-       organizator putovanja ne može utjecati na razmještaj soba u hotelu jer to isključivo ovisi o recepciji hotela

-       zahtjevi za povezanim sobama, obiteljskim sobama i slično uzet će se u obzir, ali grupna autobusna putovanja ne podrazumijevaju takvu vrstu smještaja niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, kat, francuski ležaj…) – organizator ne može obećavati ovakve usluge

-       smještaj je u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem namijenjenim za smještaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni i može biti standardnih ili manjih dimenzija

-       kvaliteta hotela – na nivou Europske unije pokušala se napraviti hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama. Ipak, iako je izrađena, ona nije pravilo, već služi samo kao smjernica državama članicama. Prema tome se u različitim državama razlikuje i hotelska kategorizacija. Svi su hoteli standardizirani i odgovaraju lokalnoj službenoj kategoriji

-       u smještajnom objektu su neki od dopunskih sadržaja dostupni uz doplatu, a postoji i mogućnost odstupanja oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, mini-bar, TV, klima uređaj, fen za kosu, internet...). Savjetujemo da se i sami informirate o istima putem interneta, odnosno specijaliziranih portala koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput www.tripadvisor.com , www.booking.com  …

-       organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja

-       molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine države informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju, te sadrže za putnika sve potrebne predugovorne informacije. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Opći uvjeti organizatora

M