PUGLIA - topli jug Italije

Polasci: 23.10.-30.10.22.

1. DAN   23.10.22.  RIJEKA –LORETO – PESCARA      

Polazak iz Rijeke u 06:00 sati s Jelačićevog trga.

Mogućnost besplatnog povratnog transfera iz Pule s parkirališta KONZUM – bivši MERCATOR u 04:00 sata, iz Pazina s „Etradexa“ uz 04:30 sati, odnosno s tunela Učka u 04:45 sati.

Vožnja turističkim autobusom kroz Sloveniju i Italiju pored Trsta, Venecije, Padove i Ferrare prema regiji Emilia Romagna i dalje prema Loretu, najvećem  marijanskom svetištu Italije. Prema legendi, kućicu svete Obitelji iz Nazareta anđeli su 10.5.1291. prenijeli na naš Trsat. Istu kućicu anđeli su preko noći 10.12.1294. prenijeli u Loreto. Razgled bazilike Svete kuće u kojoj je kućica smještena i prekrasnog trga s Bramanteovom gradskom vijećnicom i jezuitskim kolegijem. Povratak prema obali.  Smještaj u hotelu na području Pescare s 3*/4*. Noćenje.

2. DAN   24.10.22.  CASTEL DEL MONTE – TRANI - BARI           

Nakon doručka krećemo autocestom prema jugu. Vožnja  kroz regiju Molise do najveće ravnice južne Italije, Tovagliere di Puglia i dalje prema nacionalnom parku Alta Murgia gdje ćemo nedaleko Andrie razgledati Castel del Monte, citadelu i dvorac koji je 1240.g. sagradio jedan od najmoćnijih srednjevjekovnih vladara Frederik II Hohenstaufen koji je ova područja južne Italije naslijedio od svoje majke, Konstance od Sicilije. Citadela, koja je sagrađena na jedinoj uzvisini koja dominira okolnim teritorijem je nadaleko poznata po svom obliku oktogona u čijih se 8 kuteva nalazi još 8 oktogonalnih kula. Nastavljamo vožnju prema nedalekom gradiću Trani, važnom ribarsko-poljoprivrednom centru na obali. Posjet romaničkoj katedrali poznatoj po nadimku: “kraljica apulijskih katedrala” iz 12. stoljeća građenoj po uzoru na crkvu Sv Donata u Zadru. Šetnja do dvorca Frederika II iz 13. stoljeća s mogućnošću razgleda te do stare luke s crkvama Svih svetih i Sv Dominika, palačama Antonacci, Quercia, Caccetta i utvrde Sv Antona sagrađene u 16. stoljeću za vrijeme španjolske vladavine. Krećemo dalje pored Molfette i Giovinazza prema Bariju, najvećem gradu i glavnom centru Puglie. Smještaj u hotelu s 3*/4* na području Barija. Večera. Noćenje.

3. DAN 25.10.22. ALBEROBELLO - POLIGNANO AL MARE  - BARI           

Nakon doručka krećemo prema području doline Itria gdje nakon vožnje kroz nepregledne nasade maslina stižemo do Alberobella, fantastičnog bajkovitog mjesta s bijelim kućicama sa stožastim krovovima - trullima, koje podsjećaju na kućice patuljaka. U velikom broju kućica kojih ima oko 1500 i danas žive ljudi, a u mnogima se nalaze trgovine, suvenirnice, restorani i turistički objekti. Slobodno vrijeme za individualno istraživanje ove nesvakidašnje atrakcije.

Nakon bajkovitog Alberobella nastavljamo prema nedalekom  Polignano a Mare, jednom od najljepših obalnih gradića Italije koji osvaja svojim kućama sagrađenim na stijenama iznad mora i uskim uličicama s kafićima i umjetničkim galerijama. Mjesto čija povijest seže do 4. stoljeća prije Krista nalazi se na popisu najšarmantnijih dragulja Italije, a poznato je i kao rodni grad Domenica Modugna koji se proslavio u svjetskim razmjerima svojom glasovitom pjesmom „Volare“. Nakon kraće vožnje krećemo na razgled Barija, grada koji se sastoji od stare jezgre na poluotoku okružene visokim zidinama, novim djelovima uz obalu i industrijskim četvrtima u zaleđu: quartiere delle orecchiette gdje gospođe na otvorenom pripremaju i prodaju tipičnu paštu, Bazilika Svetog Nikole (katoličko-Pravoslavna crkva) zaštitnika Barija, pomoraca, djece i trgovaca, sagrađena 1087. godine, jedan od najvažnijih simbola grada, katedrala Svetog Sabina u stilu apulijske romanike, sagrađena 1178., Normanska tvrđava (Castello Svevo) koju je sagradio kralj Sicilije, Norman Ruggero II, šetnice lungomare imperatore Augusto i lungomare Sauro, corso V. Veneto, corso Cavour, corso Vittorio Emanuele II…. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. DAN   26.10.22. MATERA – OSTUNI - LECCE                           

Doručak. Napuštamo Bari i odlazimo u smjeru Basilicate gdje ćemo posjetiti i razgledati Materu, europsku prijestolnicu kulture 2019.g., biser Basilicate i prvi grad na jugu Italije koji je uvršten na popis UNESCO baštine, zbog povijesnog središta Sassi i okolnih kamenih crkvi. Sassi potječe od prapovijesnog, trogloditskog najstarije naseljenog mjesta u Italiji, a sastoje se od više naselja: Sasso Barisano s bogato ukrašenim portalima, Sasso Caveoso koji ostavlja dojam kazališta unutar špilje te kućama u "špiljama" koje se stepenasto spuštaju niz stube grada, Civita s katedralom i park na platou Murgia Matera s brojnim crkvama iz perioda od bizanta do baroka. Većina zgrada je djelomično ukopana u mekim vapnenačkim stijenama koje se nadograđuju na sustav pravih špilja i podzemnih hodnika.  Na ovom području snimljen je film “Pasija” Mela Gibsona. Nakon slobodnog vremena nastavljamo vožnju prema Ostuni, još jednom bijelom gradu čiji centar podsjeća na arapsku kazbu zahvaljujući svojim jednokatnicama i uskim uličicama koje vode do katedrale Marijinog navještenja, zanimljivog kasno gotičkog zdanja iz 15. stoljeća. Nakon kraćeg obilaska vozimo se prema našem sljedećem odredištu, gradu Lecce, baroknom biseru poluotoka Salento na samom vrhu “pete talijanske čizme”. Smještaj u hotelu s 3*/4*. Večera. Noćenje.

5. DAN   27.10.22.LECCE – GALLIPOLI

Doručak. Odlazimo do centra grada na pješački razgled Firence juga ili kraljice baroka kako se Lecce često naziva: rimski amfiteatar iz 2. stoljeća  građen za 25000 gledatelja, trg Sv. Oronza sa stupom na kome se nalazi brončani kip zaštitnika grada, crkva svete Chiare čuvena po svom plafonu od kaširanog papira, Piazza del Duomo s katedralom Marijinog navještenja iz 12. stoljeća sa 70 metarskim baroknim tornjem iz 17. stoljeća, Via V. Emanuele, glavna gradska prometnica, bazilika Svetog srca koju zbog prekrasnog baroknog pročelja smatraju amblemom grada, dvorac Karla V, svetog rimskog cara iz 16. stoljeća… U popodnevnim satima odlazimo autobusom do obale Jonskog mora gdje ćemo posjetiti Gallipoli, neočekivani kutak orijenta koji se smjestio na otočiću, pristup kojemu čuva aragonski dvorac s revelinom. Slobodno vrijeme za individualno istraživanje i doček ribara koji prodaju dio svog ulova na rivi, a što predstavlja izuzetnu atrakciju.  Povratak u Lecce. Večera. Noćenje.

6. DAN   28.10.22. CASTEL SANT’ANGELO – SAN GIOVANNI ROTONDO             

Doručak.  Krećemo prema poluotoku Gargano Stižemo u Monte Sant’Angelo čuven po svetištu-špilji, posvećenoj sv. Mihovilu Arkanđelu i svojim specifičnim bijelim kućama. Razgled crkve sv. Mihovila Arkanđela te ostalih znamenitosti malog gradića koji se smjestio na vrhu 796m visokog brda nad poluotokom Gargano i zaljevom Manfredonia. Nakon slobodnog vremena za ručak odlazimo u smjeru nedalekog San Giovanni  Rotonda, mjesta koje je postalo poznato po svecu Padru Piu iz Pietrelcine, kapucinskom stigmatiziranom mističaru, koji je ovdje živio u samostanu Gospe od milosti, a svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao II. 16. lipnja 2002. godine. Po dolasku razgled  svetišta s grobnicom sveca u crkvi Santa Maria delle Grazie.  Smještaj u hotelu s 4* nedaleko centra grada. Večera. Noćenje.

7. DAN   29.10.22.  LESINA – RIMINI

Nakon doručka krećemo prema zapadu. Po dolasku u obližnju Lesinu, gradić na obali istoimenog jezera i jedne od najvećih mediteranskih laguna napravit ćemo kraću pauzu za kavu i šetnju specifičnom obalom gdje su vezane barke za lov na poznate apulijske jegulje. U slučaju lijepog vremena izrazito je zanimljiva ribarnica na otvorenom gdje ribari prodaju svoj ulov uz neizostavne priče u teško razumljivom apulijskom dijalektu. Nastavljamo vožnju duž jadranske obale do najvećeg talijanskog turističkog središta, Riminija. Smještaj u hotel s 4*. Noćenje.

8. DAN   30.10.22.  RIMINI - RIJEKA               

Nakon doručka odlazimo prema pokrajini Emilia Romagna i stižemo u Ravennu. Slijedi pješački razgled glavnog grada zapadnog rimskog carstva: mauzolej Galle Placidie, kćeri cara Teodozija iz 5. stoljeća i bazilika Sv. Vitala s prekrasnim mozaicima, Danteova grobnica, bazilika Sv Apolinara Novog, Neonova krstionica… Slobodno vrijeme za ručak te nastavak vožnje duž jadranske obale kroz područje Valli di Commachio i deltu rijeke Po pored Chioggie, Venecije i Trsta prema Sloveniji i Hrvatskoj. U Rijeku i Pulu stižemo u večernjim satima.

REDOVNA CIJENA: 5300 kuna

Nema mogućnosti smještaja u trokrevetnima sobama.

CIJENA PO OSOBI UKLJUČUJE: prijevoz turističkim autobusom, smještaj u dvokrevetnim sobama s vlastitom kupaonom i WC-om, 5 polupansiona + 2 noćenja s doručkom u hotelima 3/4* (lokalna kategorizacija) prema programu, usluge stručnog pratitelja i stručnih lokalnih vodiča, priprema i organizacija putovanja, jamčevina turističkog paket aranžmana. Minimalni broj prijavljenih putnika: 30      

CIJENA NE UKLJUČUJE: stručna vođenja u muzejima, crkvama i slično.

Castel del Monte €12 (obavezno najaviti prilikom rezervacije) Napomena: cijene ulaznica navedene su informativno, a redosljed razgleda može biti podložan promjenama.

DOPLATE: Obvezna doplata na licu mjesta za turističke pristojbe: €21 po osobi – podložno promjenama, jednokrevetna soba: 1.400,00 kn. Putno zdravstveno osiguranje. Osiguranje otkaza putovanja.

MOGUĆNOST PLAĆANJA: JEDNOKRATNO GOTOVINOM UZ POPUST OD 5%. ili VISA PREMIUM, DINERS, PBZ VISA, PBZ MAESTRO, ERSTE MAESTRO, ERSTE  MASTER, ERSTE VISA DO 6 OBROKA. SVIM OSTALIM KREDITNIM I DEBITNIM KARTICAMA JEDNOKRATNO. PRILIKOM OBROČNOG PLAĆANJA CIJENA SE UVEĆAVA ZA 5% MANIPULATIVNIH TROŠKOVA.

DODATNA VRIJEDNOST OVOG PUTOVANJA: 5 NAGRADNIH BODOVA

Odgovorni organizator: JADROTOURS d.o.o.