Jadrotours

APULIJA i BASILICATA

Polasci: Polasci: 26.08., 29.10.2024.

1. dan                    ZAGREB – RIMINI

Polazak iz Zagreba u 5:00 sati. Polazak iz Rijeke sa s odmorišta Vrata Jadrana SJEVER (točno vrijeme polaska u završnoj obavijesti prije putovanja)Ugodna vožnja prema Italiji uz povremene odmore tijekom puta. Prije dolaska u Rimini, posjetit ćemo jednu obiteljsku vinariju (ne vinogradima i vinskom podrumu, već mjestu gdje se vino zapravo proizvodi), nakon čega slijedi degustacija 4 vrste vina, gdje ih možete kupiti vrlo povoljno. Rimini je jedno od najpoznatijih talijanskih ljetovališta koje se odlikuje ugodnom klimom i 15 km dugačkom pješčanom plažom, s preko 1000 hotela i 250 uređenih plaža. Po dolasku razgled središta grada: hram Malatesta, poznatiji kao Il Duomo koji je sagrađen u 14. stoljeću i u kojem se nalaze freske slavnog talijanskog gotičkog slikara Giotta – Augustov slavoluk, najstariji preživjeli rimski slavoluk na svijetu iz 27. godine p.n.e. – Tiberijev most preko rijeke Marechije s pet polukružnih lukova, građen od istarskog kamena. Odlazak do hotela i smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2. dan                    RIMINI – BARI – hotel

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak putovanja prema nestvarno lijepoj Apuliji, koju mnogi od milja zovu „peta talijanske čizme“, između Jonskog i Jadranskog mora. Dolazak u Bari, glavni grad Apulije koji kao i cijela Apulija odiše pravim šarmom juga Italije. Zahvaljujući svom strateškom položaju u prošlosti, na stjenovitom poluotoku, utvrđeni grad je svojom lukom privlačio brojne trgovce i osvajače, čije su civilizacije ostavile traga. Danas je Bari, moderan grad koji je uspio sačuvati svoju tradiciju i, prije svega, bogatu povijesnu baštinu. Šetnja i obilazak glavnih gradskih znamenitosti: utvrđeni srednjovjekovni dio grada s labirintom vijugavih uličica – bazilika svetog Nikole – katedrala (Duomo) u bizantskom stilu – ostaci normanske tvrđave (Castello Svevo)... Slobodno vrijeme. Predlažemo šetnju Muratom, modernim središtem grada s mnogobrojnim trgovinama, kafićima, restoranima ... pravo mjesto za večeru u jednoj od brojnih trattoria. Odlazak prema hotelu. Smještaj u hotel na području središnje Apulije. Noćenje.

3. dan                    OSTUNI – MARTINA FRANCA – ALBEROBELLO – LOCOROTONDO

Doručak. Predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet i obilazak najpoznatijih gradića Apulije. Prvo ćemo posjetiti Ostuni, srednjovjekovni gradić u unutrašnjosti Apulije, koji podsjeća na neke od grčkih otoka sa starim gradom koji se nalazi na vrhu brda i još uvijek je okružen drevnim zidinama. Gradić je pravi arhitektonski biser kojeg nazivaju "Bijeli grad" (La Città Bianca) zbog bijelih zidova, uskih ulica i tipične arhitekture u kojoj su kuće obojene u bijelo. Obilazak gradske jezgre: katedrale Ostuni i biskupske palače, te brojnih palača lokalnih plemićkih obitelji. Ostuni je savršeno mjesto za uživanje u opuštajućoj atmosferi uz aperitiv na jednoj od terasa s pogledom sve do Jadranskog mora. Odlazak do Martina Franca, pitoresknog gradića s prekrasnim gradskim središtem opasanim zidinama s baroknim vratima koja vode do brojnih trgova i uličica, te najvećeg trga Piazza Roma i impresivne Duždeve palače. Nastavljamo prema gradiću Alberobello nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a, koji zbog svojih specifičnih kućica izgleda kao mjesto iz bajke. Kućice su u Italiji poznate kao "trulli", okrugle kamene kućice sa stožastim krovovima. Trulli su nastali gradnjom bez vezivnog materijala, isključivo slaganjem kamenja u stožaste kupole, ukrašene dekoracijama koje predstavljaju potpis graditelja ... jedinstveno za Apuliju, što je nemoguće vidjeti bilo gdje drugdje u svijetu. Slobodno vrijeme. U poslijepodnevnim satima odlazak do šarmantnog gradića Locorotondo, kojeg karakteriziraju krivudave ulice i bijele kuće koje čuvaju tajnu davnih vremena.Prošetati ćemo starim gradom kojim dominira crkva San Giorgio – kula sa satom – palača Morelli ... Slobodno vrijeme za ručak uz čašicu poznatih lokalnih vina. Odlazak do Martina Franca, pitoresknog gradića s prekrasnim gradskim središtem opasanim zidinama s baroknim vratima koja vode do brojnih trgova i uličica, te najvećeg trga Piazza Roma i impresivne Duždeve palače. Slobodno vrijeme za večeru i povratak u hotel. Noćenje.

4. dan                    MONOPOLI – POLIGNANO A MARE

Nakon doručka predlažemo cjelodnevni fakultativni izlet i razgled obalnog dijela Apulije koja je poznata ne samo po jedinstvenim gradićima u unutrašnjosti već i po prekrasnim primorskim mjestima. Prvo odlazimo do šarmantnog ribarskog gradića Monopolia koji će vas oduševiti svojim mediteranskim ugođajem. Veći dio stare gradske jezgre je iz srednjeg vijeka, ali još su sačuvani dijelovi zidina iz 5. st. pr. K. koje su sagradili Grci. Prošetat ćemo središtem od povijesne luke i pitoreskne plaže, starim gradom uz katedralu Maria Santissima della Madia, Centro Murattiano, palaču Martinelli-Meo Evoli, dvorac Karla V. iz 16. st. na samoj obali mora... Odlazak do spektakularnog gradića Polignano a Mare, po mnogima jedan od najljepših obalnih gradića kako Apulije tako i Italije općenito, smještenog na stijenama iznad Jadranskog mora s prekrasnom prirodnom plažom. Svakako prošećite šetnicom do poznate plaže i ne propustite se fotografirati s barem jednog vidikovca. Slobodno vrijeme za ručak u jednoj od tratorija i kupnju suvenira, a tijekom ljetnih mjeseci slobodno vrijeme za kupanje i uživajte u plažama iz snova. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan                     MATERA – RIMINI

Doručak i odjava iz hotela. Danas krećemo prema Basilicati, dijelu južne Italije bogate povijesti i prirodnih ljepota, koji je u antičko doba bio je sastavni dio koloniziranog dijela Italije koji su Grci nazivali Magna Graecia. Vožnja slikovitim krajolikom do Matere, mističnog planinskog grada izgrađenog na stijenama prošaranih podzemnim prolazima i špiljama koje su iskopali pastiri još u doba paleolitika. Matera je najstarije trajno naseljeno mjesto u Italiji, a osim nastambi, na stijenama se nalaze i crkve, pa je zbog toga ovaj grad odličan primjer prilagodbe života uvjetima i krajoliku. Ljudi su u špiljama živjeli u teškim uvjetima sve do 50-ih godina prošlog stoljeća, kada su se po nalogu gradskih vlasti morali iseliti i posljednji stanovnici. Središte grada se počelo obnavljati 80-ih godina prošlog stoljeća, većina mještana se vratilo i žive u obnovljenim kućama svojih predaka izgrađenim prije više od 9000 godina, a dio kuća je pretvoreno u luksuzne hotele i restorane. Upravo zbog svoje drevne arhitekture, stari dio Matere uvršten je UNESCO-v popis svjetske baštine, a zbog svog specifičnog i pomalo „grubog“ izgleda bio je idealan za snimanje filma Pasija, koji je mistični grad proslavio diljem svijeta. Obilazak stare gradske jezgre pod nadimkom Sassi di Matera (što znači kamenje Matere), šetnja drevnim četvrtima Sasso Barisano s bogatim portalima, Sasso Caveoso s rimskim amfiteatrom, Civitta s katedralom i parkom Murgia sa svojim brojnim malim crkvama. Slobodno vrijeme. Ako vas zanima autentičan način života prosječne obitelji u pećini tijekom 18. stoljeća, možete posjetiti Casa Grotta di Vico Solitario, cijena ulaznice cca. 5 eur po osobi. Nastavak putovanja prema regiji Emilia-Romagna. Smještaj u hotel u Riminiju ili okolici. Noćenje.

6. dan                     RIMINI – SAN MARINO– Zagreb

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak u San Marino državu brojnih ljepota, ujedno i treću najmanju državu u Europi koja, unatoč svojoj veličini, može zaista puno ponuditi. San Marino zauzima oko 62 km2, treća je najmanja država u Europi, nakon Vatikana i Monaka. Prema legendi stoji da ju je osnovao klesar Marin s otoka Raba 301. godine, koji je sa svojim prijateljem Leom krenuo za Rimini. Zbog progona kršćana koji je potom uslijedio, sklonio se na obližnje brdo Monte Titano, gdje je izgradio kapelicu koja danas čini jezgru grada San Marina. Središte grada štite tri tornja na vrhovima Monte Titana: Guaita, Cesta i Montale. Razgled grada: Bazilika Sv. Marina koja, uz Crkvu sv. Petra, predstavlja i najvažniju crkvu u gradu, Gradske vijećnice, zidine grada s tornjevima, Palazzo Publico, trg Garibaldi… Slobodno vrijeme za kavu, ručak i shopping u tax free zoni. Nastavak putovanja prema Hrvatskoj. Dolazak u kasnim večernjim (noćnim) satima.

Sami birate cijenu putovanja koja vam najviše odgovara, a cijene se razlikuju u dijelu autobusa gdje želite sjediti.

OSNOVNA cijena – sjedala od 29 pa nadalje

REDOVNA cijena – sjedala od 9 do 28

PLUS cijena – sjedala 3, 4, 5, 6, 7 i 8 (na pojedinim putovanjima moguća su i sjedala 1 i 2)

Sve cijene su raspoložive do trenutka popunjenja broja mjesta za pojedinu cijenu.

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI

Datum putovanja

OSNOVNA cijena

REDOVNA cijena

PLUS cijena

26.08.-31.08.

379 eur

387 eur

395 eur

29.10.-03.11.

348 eur

356 eur

364 eur

Cijena uključuje:

 • prijevoz turističkim autobusom prema programu putovanja
 • 5 noćenja s buffet doručkom u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV: 2 noćenja u Riminiju/okolici i 3 noćenja na području Apulije
 • razglede prema programu (izvana)
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • ·         jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje

Cijena ne uključuje:

 • sve što nije navedeno kao uključeno (ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode kao što su piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i slično)
 • putno osiguranje i osiguranje za slučaj otkaza putovanja (otkaz od strane putnika), preporučamo

Fakultativna ponuda, doplate i popusti:

 • boravišna pristojba u cca. 2 eur po osobi po noćenju (obavezna doplata voditelju putovanja na licu mjesta, točan iznos u završnoj obavijesti)
 • cjelodnevni izlet ljepote Apulije: Ostuni, Martina Franca, Alberobello i Locorotondo 25 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu, sve pristojbe za ulaz u gradove)
 • cjelodnevni izlet Monopoli i Polignano a Mare 25 eur (izlet uključuje: prijevoz autobusom, razglede prema programu, sve pristojbe za ulaz u gradove)
 • ·         doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata kad putuje samo 1 osoba) 143 eur
 • doplata za transfer Varaždin - Zagreb - Varaždin 22 eur, minimum 10 putnika
 • doplata za dodatno prazno sjedalo u autobusu 182 eur, nudimo vam veći komfor ukoliko želite sjediti sami
 • popust: djeca do 14 godina ostvaruju 20% popusta na fakultativnu ponudu (izleti)

Smještaj naših grupa je u kvalitetnim hotelima 3* (lokalna kategorizacija).

Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit budući hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba i potvrda ovisi o raspoloživosti. Nema popusta za trokrevetnu sobu.

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.

Točno vrijeme i mjesto polaska iz Karlovca i Rijeke i transfer iz Varaždina bit će definirano 3 dana prije polaska.

ITALIJA – dobro je znati

Italija se prostire na oko 301 tisuću četvornih kilometara na jugu Europe, ima prepoznatljivi oblik čizme, a uključuje i dva velika otoka u Sredozemnom moru – Siciliju i Sardiniju. Graniči s Francuskom i Švicarskom na sjeverozapadu, s Austrijom na sjeveru, sa Slovenijom na sjeveroistoku, dok je od Hrvatske dijeli Jadransko more. Na njenom teritoriju nalaze i dvije neovisne države – San Marino i Vatikan – koje su potpuno okružene talijanskim državnim područjem. U geografskom smislu Italija se većim dijelom smjestila na Apeninskom poluotoku, čijom se duljinom proteže gorski lanac Apenini, a koji se na sjeverozapadu spaja s Alpama. Ovaj je prostor poznat i po vulkanima: ugaslom Vezuvu kod Napulja, aktivnoj Etni na Siciliji i obližnjem Stromboliju. U Italiji živi oko 58 milijuna stanovnika, od čega većinu čine Talijani, glavni grad Rim smjestio se u središnjoj Italiji, ali se praktično prostire do obale Tirenskog mora. U Italiji se rado posjećuje i grad mode – Milano, Verona i Venecija, regija Toskana, te brojna skijališta u Alpama tijekom zimskim mjeseci.

Napomena:
Rok za prijavu:do popune mjesta odnosno 7 dana prije polaska.

Minimalan broj prijavljenih putnika: 40 putnika.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Hrvatskim državljanima je za ovo putovanje potrebna osobna iskaznica ili putovnica.

Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su informirati se o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

Putnici su dužni informirati se o trenutnim okolnostima vezanim uz putovanje i uvjete ulaska u zemlju u koju putuju na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

VAŽNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE (obavezno pročitati):

-         prilikom prijave (rezervacije) plaćate akontaciju od 30% ukupnog iznosa putovanja čime je Vaša rezervacija potvrđena, dok ostatak iznosa uplaćujete najkasnije 30 dana prije polaska na put

-         preporučamo putno osiguranje i osiguranje u slučaju otkaza putovanja (od strane putnika) koje možete uplatiti u bilo kojoj osiguravajućoj kući prema vašem izboru

-         pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa – najkasnije 7 dana prije početka putovanja

-         garantiran polazak: garancija ovog putovanja je informativnog karaktera i podložna promjenama ovisno o dinamici prodaje

-         raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema vašem IZBORU cijene i redosljedu uplata, agencija garantira prazno sjedalo u autobusu samo uz odgovarajuću doplatu

-         završnu obavijest o putovanju dostavljamo mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)

-         za realizaciju fakultativne ponude potreban je minimum od 20 prijavljenih putnika; fakultativna ponuda nije obavezni dio programa i plaćanje je na licu mjesta voditelju putovanja u eurima osim ako u programu putovanja nije drugačije navedeno. Cijena se sastoji od troškova rezervacije i organizacije, prijevoza, usluga voditelja putovanja itd.

-         lokalnu valutu države u koju putujete možete nabaviti u bankama u RH prije polaska na putovanje

-         napominjemo da je putovanje grupno i tome je sve podređeno. Prema tome, potrebno je jasno sagledati situaciju da su u autobusu, glazba i filmovi koji se puštaju neutralni po svom sadržaju. Temperatura u autobusu se ne može za svako sjedalo individualno podesiti i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumijevanje među putnicima i osjećaj zajedništva sa svima kao i voditeljem i vozačem autobusa

-        zaustavljanje radi usputnih odmora određeno je propisima o radnom vremenu i obveznim odmorima vozača, zaustavljanja su na usputnim stajalištima u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uvjeta na putu, predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 15 minuta

-         u turističkim autobusima nema WIFI, nema utičnica i nije moguće koristiti WC u autobusu

-         program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću

-         dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tijekom putovanja ovisi o objektivnim okolnostima (npr. dužini trajanja razgleda, terminima polazaka, vremena dolaska kao i daljeg rasporeda putovanja)

-         putnicima koji za cilj imaju posjet izložbama, lokalitetima i slično (koje nisu dio programa), molimo da samostalno na internetu provjere radno vrijeme istih i da željeni posjet usklade sa slobodnim vremenom na putovanju

-         organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa po danima ovisno o objektivnim okolnostima na odredištu u skladu s procjenom voditelja putovanja na licu mjesta. Molimo uzmite u obzir da postoji mogućnost da uslijed državnih ili vjerskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta, muzeja, restorana ili trgovačkih centara ... ne rade

-         organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena fakultativne ponude navedenih u programu na dan formiranja programa, promjenu termina fakultativne ponude, kao i za nepredviđene okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u prometu, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak, kvar prijevoznog sredstva i slično)

-         putnici su dužni voditi računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima tijekom trajanja putovanja. Ostavljanje vrijednih stvari u autobusu ili u hotelskim sobama nije preporučljivo jer agencija, prijevoznik i hotel ne odgovaraju za iste. U slučaju krađe, putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlaštenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati niti se organizatoru putovanja pišu prigovori u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti

-         prostor za prtljagu u autobusu je ograničen i predviđena količina prtljage po putniku je 1 kofer i 1 komad ručne prtljage

-         organizator putovanja ne može utjecati na razmještaj soba u hotelu jer to isključivo ovisi o recepciji hotela

-         zahtjevi za povezanim sobama, obiteljskim sobama i slično uzet će se u obzir, ali grupna autobusna putovanja ne podrazumijevaju takvu vrstu smještaja niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, kat, francuski ležaj…) – organizator ne može obećavati ovakve usluge

-         smještaj je u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem namijenjenim za smještaj treće osobe. Sobe sa pomoćnim ležajem su manje komforne, a treći ležaj je pomoćni i može biti standardnih ili manjih dimenzija

-         kvaliteta hotela – na nivou Europske unije pokušala se napraviti hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama. Ipak, iako je izrađena, ona nije pravilo, već služi samo kao smjernica državama članicama. Prema tome se u različitim državama razlikuje i hotelska kategorizacija. Svi su hoteli standardizirani i odgovaraju lokalnoj službenoj kategoriji

-         u smještajnom objektu su neki od dopunskih sadržaja dostupni uz doplatu, a postoji i mogućnost odstupanja oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smještajnih objekata (npr. sef, mini-bar, TV, klima uređaj, fen za kosu, internet...). Savjetujemo da se i sami informirate o istima putem interneta, odnosno specijaliziranih portala koji pružaju tu vrstu pomoći putnicima poput www.tripadvisor.com , www.booking.com  …

-         organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja

-         molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine države informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, https://mvep.gov.hr/informacije-za-gradjane-244593/konzularne-informacije-22730/preporuke-za-putovanja-22854/upozorenja/245044

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju, te sadrže za putnika sve potrebne predugovorne informacije. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Opći uvjeti organizatora

ICT